Overzicht: archieven in Zuid-Holland, online bronnen en informatie (2024)

Nationaal Archief / Collectie Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft als enige provincie geen eigen provinciaal archief. Het archief van de Provincie Zuid-Holland is ondergebracht bij het Nationaal Archief. Historische foto's en kaarten zijn online te bekijken en natuurlijk kunnen de archiefinventarissen worden doorzocht. Doorzoek de collectie van het Nationaal Archief. Meteen de historische kaarten bekijken? Kaarten van Zuid-Holland.

In dit overzicht staan de archieven die door de provincie Zuid-Holland zijn overgebracht naar het Nationaal Archief.

Een gedigitaliseerde collectie foto's en films uit het archief van de provincie Zuid-Holland uit de jaren '40, '50 en '60 is te bekijken (en rechtenvrij te downloaden) via deze website. De collectie is verdeeld in categorieën als 'bruggen', 'vaarwegen', 'ambtenaren' en bevat ook een grote collectie beelden van de Watersnoodramp.

Haags Gemeentearchief

De Haagse Filmbank (nu op YouTube) bevat ruim 650 historische films over Den Haag en omgeving. Een kleine 200.000 foto's, prenten, tekeningen en affiches zijn te doorzoeken via de Haagse Beeldbank. Verder kunt u diverse gedigitaliseerde kranten (o.a. Haagsche Courant en Het Vaderland) doorzoeken en een groot aantal andere archiefcollecties, waaronder Jaarboekjes van Die Haghe en verslagen van de gemeenteraad. Akten van de burgerlijke stand van Den Haag, Scheveningen en Loosduinen zijn te bekijken via de Digitale Stamboom. Is het document dat u zoekt nog niet gedigitaliseerd, dan kunt u het op verzoek laten scannen. Informatie over Haagse bedrijven is te vinden op de website Bedrijven Toen en Nu, tegenwoordig beheerd door de Stichting Haags Industrieel Erfgoed.
Het Haags Gemeentearchief beheert ook de archieven van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Gemeentearchief Wassenaar

De virtuele studiezaal van het Gemeentearchief bevat archiefinventarissen van Wassenaar en Voorschoten, historische foto's en prentbriefkaarten van Wassenaar, adresboeken, boeken, tijdschriften en scans van lokale kranten zoals de Wassenaarsche Courant, De Wassenaarder en Roomsch Wassenaar.

Gemeentearchief Oegstgeest

Het online fotoarchief bevat ca. 6000 foto's en ook zijn diverse gaardersregisters (belasting) te bekijken, diverse volkstellingen en de inventarissen van het oud-archief (1395-1930).

Erfgoed Leiden en Omstreken

In dit archief zijn naast Leidse collecties, ook de archiefcollecties van onder meer Noordwijk, Katwijk, Leiderdorp, Bollenstreek, Kaag en Braassem en Nieuwkoop te vinden. Met een druk op de knop doorzoek je ruim 150.000 foto's, afbeeldingen en kaarten, archieftoegangen, notariele akten, een grote collectie historische kranten (waaronder het Leidsch Dagblad en de Leidse Courant) en het monumentenregister. Bekijk het overzicht.

Gemeentearchief Schiedam

Archieven en collecties van Schiedam, Kethel en Spaland. De online beeldbank bevat ruim 35.000 afbeeldingen en ook notariele bronnen (indices op de aktes 1604-1842) en historische kranten (waaronder de Algemene Schiedamsche Courant en De Moker) zijn online doorzoekbaar. Bekijk het overzicht met archieven en collecties.

Stadsarchief Vlaardingen

Hier worden de archieven bewaard van zowel Vlaardingen als Maassluis. Op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl zijn naast verhalen ook foto's en tekeningen uit de collecties te doorzoeken. Genealogische bronnen zijn te doorzoeken in deze database (Vlaardingen) en deze (Maassluis). Op deze pagina vind je (onderaan de pagina) links naar databases met informatie uit notariële archieven.

Streekarchief Voorne-Putten

Doorzoek de uitgebreide collectie archieftoegangen, inclusief historische films, notariele en genealogische akten, (meer dan 20.000) afbeeldingen en een groot aantal jaargangen (1875-1953) van de Nieuwe Brielsche Courant. Bekijk alle collecties.

Streekarchief Goeree-Overflakkee

Oude ansichtkaarten, dia's en kaarten van Goeree-Overflakkee vind je in de beeldbank van het Streekarchief. De website van het archief bevat een overzicht van alle archieven en collecties.

Erfgoed Delft

De collectie archieven, beeldmateriaal en genealogische gegevens van Delft, Pijnacker, Nootdorp, Rijswijk, Vrijenban en Hof van Delft zijn te doorzoeken via deze link. Verder zijn er adresboeken uit Delft en biografieën te doorzoeken op de site van het archief.

Gemeentearchief Alphen aan den Rijn

Hier worden collecties beheerd uit en over de regio rondom Alphen aan den Rijn, waaronder dorpen als Aarlanderveen, Benthuizen, Boskoop, Koudekerk en Zwammerdam. Op deze pagina vind je een overzicht met collecties, waaronder informatie uit de bevolkingsregisters, bouwvergunningen en gedigitaliseerde kranten.

Streekarchief Midden-Holland

In het Streekarchief Midden-Holland vind je informatie over Gouda en de Krimpenerwaard. Bekijk het overzicht met genealogische bronnen of doorzoek de Goudsche- en Schoonhovensche Courant. Ook is er een uitgebreide beeldbank met kaarten, historische foto's en affiches.

Historisch Archief Westland

Direct zoeken in de archieven en collecties. Op deze pagina vind je het aanbod gedigitaliseerde kranten, waaronder de Westlandsche Courant, de Westlander en de Courant voor Maassluis, het Westland en Rozenburg.

Regionaal Archief Dordrecht

Collecties van Dordrecht en omliggende gemeenten als Alblasserdam, Binnenmaas, Papendrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Doorzoek alle collecties. Tip: op de site zijn ook onderzoeksgidsen te downloaden over onder meer huizenonderzoek, genealogie, notariële en oud-rechterlijke archieven en bouwvergunningen. Historische foto's vind je via de beeldbank.

Stadsarchief Rotterdam

Direct zoeken op personen in de collecties van het Stadsarchief Rotterdam. Op deze pagina vind je ook bouwtekeningen, informatie over straatnamen in Rotterdam en historische foto's. Een overzicht van alle lokale, regionale en landelijke historische kranten die het archief bezit staat hier. Per titel is aangegeven of de krant digitaal te raadplegen is of alleen op de studiezaal van het archief.

Regionaal Archief Gorinchem

Bekijk het overzicht met archiefcollecties uit Gorinchem, Giessenlanden en Lingewaal. Een grote collectie gedigitaliseerde kranten is te doorzoeken via deze site.

Gemeentearchief Zoetermeer

Akten van de burgerlijke stand van Zoetermeer en Zegwaart zijn te vinden op Alle Zoetermeerders, een website die wordt beheerd door het Genootschap Oud Soetermeer. De beeldcollectie (van het archief en het historisch genootschap) is via deze link te doorzoeken. Meer informatie over de collecties van het Gemeentearchief Zoetermeer lees je hier.

Archieven van de hoogheemraadschappen

Ook de hoogheemraadschappen beschikken over bijzondere archiefcollecties, historische kaarten, foto's en museale objecten. Bekijk de collecties van het Hoogheemraadschap Delfland, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap Rijnland.

Historische verenigingen

Steeds meer historische verenigingen ontsluiten hun collecties online. Bekijk alle historische verenigingen van Zuid-Holland op deze kaart.


Alphen aan den Rijn

Op de website Oud-Alphen zijn historische foto's van Alphen aan den Rijn te bekijken.

Alblasserwaard / Drechtsteden

Bekijk hier de beeldbank van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland).

Digitaal fotoarchief van de Historische Vereniging Sliedrecht.

Capelle aan den IJssel

Capelle in Beeld bevat historische foto's uit de archieven van zowel de historische vereniging als de gemeente.

Leerdam

Hoewel Leerdam inmiddels bij de provincie Utrecht hoort, is de collectie historische foto's van Leerdam (Collectie Historische Vereniging Leerdam) nog steeds de moeite waard.

Leiden

Historische vereniging Oud-Leiden beheert een collectie van tienduizenden historische foto's van de stad. Bekijk ze hier.

Rotterdam en omgeving

De Historische Vereniging Maassluis beheert een uitgebreide website met foto's, archieven en bronnen.

Sassenheim

Beeldbank met historische foto's van de Stichting Oud Sassenheim.

Voorhout

De historische Kring Voorhout biedt diverse collecties online aan, waaronder bidprentjes, overlijdenskaarten en de doop- trouw- en begraafboeken van de Bartholomeuskerk.

Tips of updates?

Heb je tips voor gedigitaliseerde collecties die hier niet mogen ontbreken? Stuur een mailtje naar redactie@geschiedenisvanzuidholland.nl of laat een reactie achter onderaan deze pagina. In dit artikel staan veel links naar externe websites. Het kan gebeuren dat deze links niet meer werken, bijvoorbeeld als gevolg van aanpassingen op de website in kwestie. Kom je een verouderde link tegen? Meld het hier dan even.

Ontdek meer

VerhaalGeschiedenis van het WestlandIedereen kent het Westland als het kassengebied dat in de driehoek tussen Den Haag, Hoek van Holland en Maassluis ligt. In dat gebied liggen elf woonkernen die sinds 2004 de gemeente Westland vormen. De streek Westland was echter lange tijd...04 juni
VerhaalDe Geschiedenis van Rotterdam: hét verhaal dat iedere Rotterdammer moet kennenHet moderne Rotterdam is een stad met internationale bekendheid. Het is makkelijk om aan te nemen dat dat voorbestemd was, of dat Rotterdam altijd een stad van grote betekenis was in de lage landen. Niets is minder waar. Lees hier over de lange...18 mei 2022
VerhaalKamperen in Zuid-Holland. Een geschiedenis.De Zuid-Hollandse kust was een van de eerste regio’s in Nederland waar werd gekampeerd. Dat ligt misschien niet voor de hand, maar juist in de drukke steden voelden mensen het eerst behoefte om er met de tent op uit te trekken. Vanwege de kust...07 juli 2021
VerhaalDe geschiedenis van Den HaagDen Haag kent een lange geschiedenis. Al in 1242 wordt in een bron voor het eerst melding gemaakt van 'Die Haghe', als de verblijfplaats van de Hollandse graven.
VerhaalGeschiedenis van LeidenRond het jaar 800 bestond Leiden uit drie gehuchten aan de voet van een heuvel, die samen Leithon werden genoemd. Vanaf de elfde eeuw (of eerder) werd Leiden de hofplaats van de graven van Holland. Het ontwikkelde zich al snel tot hoofdplaats...
VerhaalGeschiedenis van WassenaarWassenaar is een uitgestrekt dorp, gelegen aan de duinrand. In het westen grenst het aan de zee, in het zuiden aan Den Haag. Al rond 1800 v.Chr. werd het gebied van het huidige Wassenaar bewoond.
VerhaalGeschiedenis van Hendrik-Ido-AmbachtHendrik-Ido-Ambacht is in 1855 ontstaan uit de samenvoeging van de ‘ambachtsheerlijkheden’ Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht en de Oostendam en Sandelingen-Ambacht. Deze rechtsgebiedjes ontstonden na de watersnood van 1322.
VerhaalGeschiedenis van Alphen aan den RijnDe huidige gemeente Alphen aan den Rijn kende in de Romeinse tijd twee belangrijke legerplaatsen (‘castella’): Nigrum Pullum (bij Zwammerdam) en Albanianae (in Alphen aan den Rijn). De Romeinse legerplaatsen lagen langs de Oude Rijn aan de Romeinse...
VerhaalGeschiedenis van Leidschendam - VoorburgZoals de naam al doet vermoeden is de gemeente Leidschendam-Voorburg een samenvoeging van de gemeenten Leidschendam en Voorburg. De gemeente is in 2002 ontstaan. De oudste vermelding van de naam Voorburg dateert uit 777. Het gebied werd echter...
VerhaalGeschiedenis van DelftDelft is ontstaan nabij en vernoemd naar de kunstmatige waterloop Delf (van ‘delven’, oftewel graven). Op de plek waar deze waterloop het inmiddels dichtgeslibde riviertje de Gantel kruiste, ontstond een handelsplaats.

Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?

Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.

Stuur je verhaal in

Overzicht: archieven in Zuid-Holland, online bronnen en informatie (2024)

FAQs

Welke archieven zijn er? ›

Het zijn grote (Regionale Historische Centra en Streekarchieven) en kleinere organisaties (Gemeentelijke archiefdiensten en Documentatiecentra). Hier vindt u de deelnemende diensten. Er zijn verschillende manieren waarop het inzien of aanvragen van archiefstukken geregeld is.

Wat doet het Nationaal Archief? ›

Taakomschrijving Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert de grootste collectie archieven in Nederland. De collectie bestaat uit belangrijke documenten van de Rijksoverheid, archieven van de provincie Zuid-Holland en particuliere archieven.

Hoeveel archieven heeft Nederland? ›

Een archiefdienst is zorgdrager van de archieven. In Nederland zijn ca. 400 archiefdiensten, die voornamelijk overheidsarchieven beheren.

Hoe kom ik in het archief? ›

Archief controleren en items terugzetten uit het archief
  1. Open de Google Foto's-app. op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Log in op je Google-account.
  3. Tik onderaan op Bibliotheek. Archief.
  4. Selecteer een foto. Tik en houd vast om meerdere foto's te selecteren.
  5. Tik op Meer. Terugzetten uit archief.

Zijn nationale archieven betrouwbaar? ›

We ontwikkelen de informatie die we verspreiden uit betrouwbare bronnen en gebruiken algemeen aanvaarde methoden voor het verzamelen van gegevens, archiefbeschrijvingen en redactionele voorbereiding. We beoordelen de informatie grondig voordat we deze verspreiden.

Wat betekent digitaal archief? ›

Digitaal archiveren betekent het: doelbewust bewaren (selecteren), organiseren (ordenen) en beschrijven (toegankelijk maken) van informatie met het doel om deze later te kunnen raadplegen, (her)gebruiken of over te dragen.

Wat is het doel van nationale archieven? ›

De National Archives and Records Administration zorgt, voor de burger en de ambtenaar, voor de president en het Congres en de rechtbanken, voor de identificatie, bescherming, bewaring en toegankelijkheid van historisch waardevolle documenten van de federale overheid die de rechten van Amerikaanse burgers documenteren , ...

Waar zijn de Amerikaanse archieven? ›

Deze tentoonstellingen bevinden zich in het National Archives Building in Washington, DC en zijn elke dag geopend, behalve Thanksgiving Day en 25 december: National Archives Museum. Verklaring van onafhankelijkheid. Grondwet van de Verenigde Staten.

Kun je het Amerikaanse nationale archief bezoeken? ›

Elke dag geopend, behalve Thanksgiving en Eerste Kerstdag . De toegang is altijd gratis. Reserveren is niet nodig. De ingang voor algemene toegang bevindt zich vlakbij de hoek van Constitution Avenue en 9th Street, links van de trap.

Wie valt onder Archiefwet? ›

De Archiefwet 1995 geldt voor alle organen van de Nederlandse overheid. Het begrip 'overheidsorgaan' uit de wet is ontleend aan het begrip 'bestuursorgaan' in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Welke organisaties vallen onder de Archiefwet? ›

Dit overzicht toont de omvang en verscheidenheid van haar toezichtsveld.
  • Ministeries en hun dienstonderdelen.
  • Hoge Colleges van Staat en Kabinet van de Koning.
  • Publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen.
  • Privaatrechtelijke zelfstandige bestuursorganen en personen met enig openbaar gezag bekleed.
  • Rechterlijke macht.

Top Articles
Craigslist Clatsop County Oregon
Meineke Lincolnton North Carolina
Skyward Sinton
Gomoviesmalayalam
Air Canada bullish about its prospects as recovery gains steam
Www Craigslist Louisville
2022 Apple Trade P36
Mylife Cvs Login
Irving Hac
Ucf Event Calendar
Pollen Count Central Islip
Crusader Kings 3 Workshop
Immediate Action Pathfinder
Payment and Ticket Options | Greyhound
Bank Of America Financial Center Irvington Photos
3476405416
Robeson County Mugshots 2022
Titanic Soap2Day
The Old Way Showtimes Near Regency Theatres Granada Hills
Ford F-350 Models Trim Levels and Packages
The EyeDoctors Optometrists, 1835 NW Topeka Blvd, Topeka, KS 66608, US - MapQuest
Greensboro sit-in (1960) | History, Summary, Impact, & Facts
Sound Of Freedom Showtimes Near Movie Tavern Brookfield Square
Foodsmart Jonesboro Ar Weekly Ad
Enduring Word John 15
Evil Dead Rise Ending Explained
Restored Republic
24 Hour Drive Thru Car Wash Near Me
Mawal Gameroom Download
Mrstryst
Pnc Bank Routing Number Cincinnati
Deleted app while troubleshooting recent outage, can I get my devices back?
Strange World Showtimes Near Atlas Cinemas Great Lakes Stadium 16
Tenant Vs. Occupant: Is There Really A Difference Between Them?
18 terrible things that happened on Friday the 13th
How To Upgrade Stamina In Blox Fruits
303-615-0055
Join MileSplit to get access to the latest news, films, and events!
2 Pm Cdt
Questions answered? Ducks say so in rivalry rout
Tableaux, mobilier et objets d'art
Pink Runtz Strain, The Ultimate Guide
Fatal Accident In Nashville Tn Today
Brother Bear Tattoo Ideas
Suntory Yamazaki 18 Jahre | Whisky.de » Zum Online-Shop
Youravon Com Mi Cuenta
Tropical Smoothie Address
Pas Bcbs Prefix
Colin Donnell Lpsg
Edt National Board
Osrs Vorkath Combat Achievements
Parks And Rec Fantasy Football Names
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5401

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.